Afwegen

Kerst, Sinterklaas...en nu is Black Friday dan ook een dag waar je als ondernemer iets mee moet. Blijkbaar. Nou ja, moeten; het is afwegen. Als iedereen het doet, moet jij dan mee? Kun je dan niet onderdoen voor de rest? Of is het juist onderscheidend om niet mee te doen? Of laat je dan kansen liggen? Afwegen...

Black Friday draait vooral om korting. Korting op je gehele aankoop, korting op een bepaald product. Nu zijn wij totaal niet vies van een beetje korting. Zo hebben we ons permanente spaarsysteem, ‘VAN/VOOR’ prijzen op specifieke producten én onlangs hadden we nog de Zotte Zaterdag met TOPaanbiedingen. Maar wat we, korting daargelaten, nóg liever geven: aandacht. Aandacht is namelijk het gaafste om te geven.

Dat zit ‘m in heel veel dingen. Zo testen wij een groot deel van de producten die we verkopen zelf. Van meerdere apparaten hebben we een demo-model staan bijvoorbeeld. En ja, het komt ook voor dat we een apparaat proberen wat niet aan onze verwachtingen voldoet. Dan wordt het niet opgenomen in het assortiment. We maken dus al keuzes om je de beste keuze te laten maken, nog voor je de winkel in komt. Goed advies is belangrijk. En vooral: eerlijk advies.

Aandacht zit ook in het leuk inpakken van je cadeautjes. In het verzorgen van demonstraties, zodat je met eigen ogen kunt zien wat een product doet. En aandacht zit ‘m in het met je meedenken als je iets leuks zoekt voor je tante en je hebt écht geen idee wat je haar moet geven. Of luisteren naar recept-ideeën, kookervaringen, maar zeker ook: gewoon een praatje maken.

Op Facebook zien we de afgelopen dagen een quote rondgaan waarin een heleboel grote (online) bedrijven worden genoemd en dan: zij betalen niet de Sinterklaasintocht en de kerstverlichting in je dorp, dat doen de lokale ondernemers. En zo is het ook. Maar wij snappen ook waarom je (soms) wel iets bij zo’n gigant besteld. We kunnen niet in jouw hoofd denken, niet in jouw portemonnee kijken en willen ook vooral niet zuur klinken (“zij zijn groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk, oh nee”*). Daarom vinden we deze quote veel leuker:

“When you buy from a small business an actual person does a happy dance.”

Als je van een kleine ondernemer koopt, dan doet een écht persoon een vreugdedansje. En stel je dan ook vooral even voor hoe dat dan gaat, zo’n dansje, haha! Binnenkort gaan we zelfs echt een dansje doen, meer daarover volgt nog in onze Adventskalender. Want van 1 tot en met 24 december geven wij elke dag nog een beetje extra aandacht en hebben wel elke dag een leuke actie in de winkel. Meer daarover volgt.

Groeten van Britt.

*Bronvermelding: Calimero

Irma van DiepenVan den Hurk