Té lekker...heb er al vijf op gisteren.

Leuk al die kookboeken in je winkel maar af en toe er iets uit maken is natuurlijk nóg leuker. Henriet bakte daarom gisteren deze overheerlijke koekjes die luisteren naar de fantastische naam; "Croquants aux amandes". Ik vind ze zelf erg lijken op groot uitgevallen Cantuccini. Het kookboek waar het recept uit komt is het Franse Bakboek. Een heerlijk boek met zoete en hartige recepten én leuk geprijsd van 29,95 voor 11,95.

Henriet heeft de koeken gemaakt tussen het assisteren van de klanten in de winkel en het uitpakken van de nieuwe voorjaarsartikelen. Het is dus een prima recept om even tussendoor te maken. Er staat nog bij aan het einde van het originele recept dat ze 1 maand houdbaar zijn....nou ECHT niet, voor die tijd al lang op!

Voor 50 koekjes
250 gram bloem
250 gram amandelmeel
3 eieren licht losgeklopt en 1 extra voor het bestrijken
2 theelepels natuurlijk vanille extract
2 theelepels oranjebloesemwater (wij hebben rozenwater gebruikt, ook prima)
200 gram rauwe amandelen, licht geroosterd (of een mix van hazelnoten en amandelen)
100 gram pistachenootjes

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier.
Meng de bloem, suiker en het amandelmeel in een kom. Stort op een werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Giet de eieren, vanille en oranjebloesemwater in het kuiltje. Pak met je vingertoppen wat van de droge ingrediënten, voeg bij de eieren en begin te mengen. Meng steeds meer van het bloemmengsel met het ei. Voeg dan de amandelen en pistachenoten toe en meng tot alle ingrediënten een soep deeg vormen.

Verdeel het deeg in 5 stukken. Rol elk stuk tot een worst van ongeveer 5-6 cm doorsnee en leg ze op één van de bakplaten. Klop het extra ei licht los en strijk het over de bovenkant van de deegworsten.

Bak de rollen 20 minuten. Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen. Snij ze, als ze koel genoeg zijn om vast te houden, met een groot koksmes in plakken van 2-3 cm dik. Verdeel de koekjes in een enkele laag over de bakplaten en bak ze 15 minuten of tot ze licht goudbruin zijn, onderin de oven. Laat ze op een rekje afkoelen.

Beheers je tot ze helemaal koud zijn en geniet!