Smaakherinnering van Henriet

 

Als kind was mijn grootste hobby eten en dat is nog steeds zo. Het enige wat is veranderd, is dat er vroeger weinig was wat ik niet lekker vond en tegenwoordig vind ik alles lekker. Één van de dingen waar ik vroeger niet echt blij van werd waren rode bieten. Ik vond dat net een hap zand in mijn mond. Nu keek ik vroeger niet zo precies en at ik vlot met zand aan mijn handen de snoepjes op die ik kreeg toegereikt maar dat terzijde…..

De laatste tijd ben ik zelfs dol op rode bieten, zeker in combinatie met geitenkaas en walnoten. Het liefst maak ik alles vers dus het kopen van voorgekookte bieten zag ik niet zo zitten. Na een kijkje in mijn verzameling kookboeken vond ik in het kookboek: Puur genieten van Pascale Naessens een lekkere en makkelijke manier om rode bieten te koken. Dit gaat als volgt: schil de rode bieten en snijd ze met een mandoline in dunne plakjes. Doe ze in een pannetje en giet er water bij tot ze 0,5 centimeter onderstaan. Giet er een flinke scheut olijfolie en balsamicoazijn bij en voeg zwarte peper toe. Kook ongeveer 15 minuten totdat de rode bieten gaar zijn. Giet het kookvocht weg en klaar zijn ze. Ik kook altijd een aantal bieten tegelijk en wat ik niet gebruik bewaar ik in de diepvries, altijd makkelijk als voorraad.  

Terwijl ik de bieten een beetje laat afkoelen, lauwwarm vind ik ze het lekkerst, maak ik een dressing voor de sla. Hier gebruik ik olijfolie, balsamicoazijn, fleur de sel en zwarte peper voor.

Dan het schikken van de  borden: als eerste de rode bieten, daarop de gemengde sla en daar verdeel ik de geitenkaas en walnoten overheen. Smakelijk!

 

Heb je nog geen mandoline dan adviseren wij jou graag in de winkel hierover en ook voor de beste olijfolie en balsamicoazijn kun je bij ons terecht.

 

Culinaire groet van Henriet

 

henrietje.jpeg

De smaakherinnering

van Henriet...