Balsamico azijn, één van de heerlijke Italiaanse producten.

“Mama, moeten we echt hier slapen?”, was het eerste wat mijn zoon zei toen we aankwamen bij ons verblijf. De geur van azijn kwam ons meteen tegemoet.

Zoonlief mocht voor zijn zestiende verjaardag een paar daagjes met mij op reis. De bestemming was een verrassing voor Teun maar van te voren werd me wel op het hart gedrukt dat hij hoopte dat we niet veel zouden gaan winkelen of kerken zouden gaan bezoeken. Tja, maar wat dan…

Onze interesses liggen nogal uiteen, Teun is vooral geïnteresseerd  in auto’s en ik ben dol op alles wat met eten te maken heeft. Na wat struinen op internet vond ik in de omgeving van Modena(Italië, heel toevallig mijn lievelingsland) de ideale combinatie van beide. In Modena staat dé Ferrari fabriek en dit is ook dé omgeving waar de Trebbiano druiven groeien. Van deze druiven word balsamicoazijn gemaakt. Ik dacht meteen: bingo, Modena, dat word onze reisbestemming. Ik vond een prachtige accommodatie waar we konden logeren maar waar ze ook deze azijn zelf produceren, kon niet beter.

Toen we aankwamen bij Opera02, een prachtig verblijf kwam de geur van de azijn ons dus al tegemoet. De gang naar onze kamer was aan de ene zijde geheel een wand van glas waarachter de vaten met de balsamicoazijn lagen, geweldig om te zien. Gelukkig trok de geur niet door naar onze kamer, een opluchting, vooral voor mijn zoon. Dag één stond geheel in het teken van de hobby van Teun maar de volgende dag kwam mama’s hobby aan de beurt, een beetje eigen belang mag, toch?!

We kregen eerst een rondleiding langs de vaten en daarna een proeverij van verschillende soorten azijn. Het soort hout van de vaten en de leeftijd bepalen uiteindelijk de smaak.  Een azijn die de naam aceto balsamico tradizionale draagt moet minimaal twaalf jaar oud zijn. Er is ook azijn van meer dan honderd jaar oud maar daar betaal je dan ook een erg hoge prijs voor. Maar wat een verschil van smaak, hoe ouder de azijn hoe voller en zoeter de smaak wordt. Een flesje van honderd jaar oud zal ik niet snel kopen, maar na deze proeverij ga ik voortaan wel altijd voor een oudere balsamico. 

De bereidingen met deze azijn zijn erg breed, je kunt het gebruiken bij bijvoorbeeld gegrilde groenten of vlees maar ook de combinatie met aardbeien of frambozen is erg lekker.

Nog een lekkere tip:
neem een laag schaaltje, schenk er een laagje goede olijfolie(extra vierge) in,  leg er kleine hoopjes groene pesto en rode tapenade in en druppel hier als laatste de balsamico overheen. Is degene die je in huis hebt erg dun, dan kun je deze even inkoken zodat deze wat stroperige wordt en daardoor wat zoeter van smaak. Ik serveer er ciabatta bij om te dippen,  de combinatie van deze ingrediënten is echt goddelijk lekker.

Culinaire groeten van Henriet

 

WhatsApp Image 2018-05-21 at 17.38.27.jpeg

 

 

Lees hierboven mijn tip voor deze heerlijke dip