De Mosselen-tweedaagse

Regelmatig vragen mensen me: “Als je dan nieuwe spulletjes uitpakt in de winkel, word je dan niet hebberig?” Het antwoord is: JA! Heel hebberig!
Soms komt er een zending met nieuwe producten binnen en word ik instant verliefd. Zo ook bij het Zeeuwse Mosselbestek dat onlangs binnenkwam. In een mooi geschenkdoosje, twee ‘mosselen’ die je als klemmetjes kunt gebruiken tijdens het eten van…mosselen natuurlijk. En laat ik die nu heel graag klaarmaken. Ik doe dat meestal zo:

Mosselen op Thaise wijze

-een bak mosselen
-twee fikse eetlepels rode currypasta
-een blikje kokosmelk (niet de gezoete)
-een blikje tomatenblokjes
-sperziebonen (een handvol per persoon)
-winterpeen (eentje per persoon)
-koriander (TEAM KORIANDER hier!)

Voor erbij:

-een ciabatta of ander lekker brood

Schil de winterpeen en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de sperziebonen wat kleiner. Kook of stoom de groente kort, zodat het rauwe er net vanaf is. Doe de mosselen in een grote pan met de groente, de currypasta, de kokosmelk en de tomatenblokjes. Doe het deksel op de pan en laat de mosselen een aantal minuten koken. Schud ze dan om en laat verder koken tot alle mosselen open zijn. Maak af met een beetje koriander. Serveer met brood.

Maar nu komt het! Dit recept gaat verder. En ik voel me altijd een klein beetje een keukenprinses als me dit lukt: de restjes van de dag ervoor gebruiken. Alsof ik het allemaal heel goed voor elkaar heb, haha! Belangrijk: bewaar het kookvocht van de mosselen. Het is niet erg als er nog wat groente in zit. Of verdwaalde mosselen, zonder de schelp dus.

Vissoep

-het kookvocht van de mosselen op Thaise wijze
-vis naar keuze
-drie grote aardappelen, liefst vastkokend
-een prei
-beetje boter om de prei in te bakken

En ook:

-ciabatta (over van gisteren)
-olijfolie

Verwarm het kookvocht van de mosselen. Maak ondertussen de prei schoon, snijd deze in dunne ringen en bak de ringen in een klein beetje boter. Schil de aardappelen, snijd deze in blokjes en voeg die aan het kookvocht van de mosselen toe, samen met de gebakken prei. Voeg de laatste minuten, voor je soep klaar is (als de aardappelen net gaar zijn), de vis pas toe. Als de vis enigszins gaar is, is je soep klaar.

Van het overgebleven brood van de vorige dag maak ik croutons voor in de soep. Dit werkt juist goed met oud brood. Snijd het brood in dobbelsteentje en bak ze in olijfolie. Ik doe de broodblokjes altijd in een plastic zak, giet er olijfolie bij en zorg zo dat de blokjes echt een laagje olijfolie krijgen. Daarna bak ik de croutons in een koekenpan.

Groetjes,

Britt

Irma van DiepenVan den Hurk